Vitaj na našej škole!
Stredná odborná škola ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka je modernou školou, ktorá svojim odborným vzdelávaním pripravuje žiakov na regionálny a európsky trh práce.
Študijné odbory:
- Hotelová akadémia (5-ročné štúdium)
- Manažment regionálneho cestovného ruchu (4-ročné štúdium)
- Ekonomické lýceum (4-ročné štúdium)
- Obchodná akadémia (4-ročné štúdium)
- Výživa a šport/Poradenstvo vo výžive (4-ročné štúdium)
- Čašník, servírka (3 a 4-ročné štúdium)
- Kuchár (3 a 4-ročné štúdium)
Hotelová akadémia
Odborná príprava je zameraná na oblasť ekonomiky, podnikateľskej
a spotrebiteľskej výchovy, svet práce, právo, manažment, marketing, účtovníctvo v programe Alfa a Omega, daňovej sústavy, sociálnej komunikácie, administratívy a korešpondencie, geografie cestovného ruchu, potravín a výživy, techniky obsluhy, technológie prípravy pokrmov, náuky o nápojoch, aplikovanej informatiky, medzinárodnej gastronómie, cestovného ruchu, hotelového a gastronomického manažmentu, komunikácie so zákazníkom, administratívy prevádzky služieb a praktického marketingu. Žiak ovláda dva cudzie jazyky. Praktická príprava prebieha v zariadení praktického vyučovania Ľudová jedáleň a v Jedálni Pod Vinbargom alebo na pracovisku zamestnávateľa. Absolvent študijného odboru hotelová akadémia nájde uplatnenie v hotelových a reštauračných službách ako radový pracovník, manažér strednej úrovne alebo sa môže uplatniť ako samostatný podnikateľ. Môže pracovať aj ako radový ekonomický pracovník v rôznych formách podnikateľských subjektov, ako aj v rozpočtových a príspevkových organizáciách.
Manažment regionálneho cestovného ruchu
Odborné vzdelávanie je zamerané na oblasť ekonomiky, podnikateľskej a spotrebiteľskej výchovy, svet práce, práva, manažment, marketing, účtovníctvo v programe Alfa a Omega, daňovej sústavy, sociálnej komunikácie, aplikovanej informatiky, dejín kultúry, geografie cestovného ruchu, technológie služieb cestovného ruchu, administratívy a korešpondencie, bezpečnosti a hygieny práce, administratívy prevádzky služieb, regionálneho cestovného ruchu, sprievodcovských služieb, ekonomických cvičení, komunikácie so zákazníkom, hotelierstva, kongresových služieb, animácie, podnikania v cestovnom ruchu a praxe. Ovláda dva cudzie jazyky. Absolvent je pripravený pre kvalifikovaný výkon manažérskych činností strednej úrovne v oblasti cestovného ruchu u nás i v zahraničí. Umožňuje absolventovi uplatniť sa nielen pri vykonávaní manažérskych činností, ale aj ekonomických a prevádzkových činností v cestovných kanceláriách, agentúrach, v turistických informačných centrách, v dopravných podnikoch a zariadeniach, v kúpeľných, rekreačných a ubytovacích zariadeniach, na medzinárodných festivaloch, kongresoch, v strediskách cestovného ruchu, v úradoch verejnej správy a v iných podnikateľských subjektoch.
Ekonomické lýceum
Perspektívny študijný odbor, ktorý je po úspešných výsledkoch experimentálneho overovania označený ako študijný odbor s európskym rozmerom vzdelávania. Štúdium je zamerané na všeobecný základ a na odbornú zložku, ktorá je orientovaná na vytváranie ekonomického, manažérskeho a právneho základu, čo je výrazným posunom oproti súčasným typom stredných odborných škôl. Perspektívny študijný odbor, ktorý je po úspešných výsledkoch experimentálneho overovania označený ako študijný odbor s európskym rozmerom vzdelávania. Štúdium je zamerané na všeobecný základ a na odbornú zložku, ktorá je orientovaná na vytváranie ekonomického, manažérskeho a právneho základu, čo je výrazným posunom oproti súčasným typom stredných odborných škôl.
Obchodná akadémia
Absolvent študijného odboru Obchodná akadémia – 6317 M je kvalifikovaný pracovník schopný vykonávať ekonomické činnosti spojené so získavaním a spracovávaním informácií v oblasti výroby, zásobovania a odbytu, marketingu, manažmentu, personalistiky, vo vedení administratívy, účtovníctva a finančného hospodárenia. Získané informácie vie posúdiť, hodnotiť a využiť v ekonomickom riadení príslušného pracoviska. Po šesťmesačnej nástupnej praxi je pripravený na samostatný výkon činnosti odborného ekonomického pracovníka v rôznych formách podnikateľských subjektov, ako aj v rozpočtových a príspevkových organizáciách.
Poradenstvo o výžive
Príprava v školskom vzdelávacom programe Poradenstvo vo výžive – zdravý životný štýl v študijnom odbore 2950 M poradenstvo vo výžive zahŕňa teoretické vyučovanie a praktickú prípravu. V odbornom vzdelávaní je príprava zameraná na oblasť poradenstva v zdravom životnom štýle, zdravovedy, výživy človeka, potravín a výživy, výživy a pohybovej kultúry, výživových a pohybových programov, techník poradenskej činnosti, ekonomiky, manažmentu a marketingu. Ovládajú dva cudzie jazyky.
Čašník, servírka
Žiak sa pripravuje na jednoduchú a zložitú obsluhu hostí v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá, chaty a pod.) pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach, uviesť hostí a poskytnúť pomoc klientom pri výbere z jedálneho lístka, pripravuje miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr, vie pripraviť jednoduché jedlá, minútky, šaláty, a múčniky, dokončuje jedlá pred hosťom a pripravuje tabule na slávnostné príležitosti. Učí sa pripraviť pracovisko a ovláda všetky práce spojené so stolovaním. Vie prijímať jednoduché a zložité objednávky, podávať informácie o jedlách a nápojoch, poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov a nápojov, ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, vie účtovať na kontrolnej pokladnici, inkasovať tržby, písať jedálne lístky, čapovať a ošetrovať nápoje, ošetrovať a skladovať potraviny a používané predmety (poháre, nádoby, príbory a pod.). Absolventi sa uplatnia v pracovných pozíciách ako účtujúci čašník, servírka, hlavný čašník, servírka, barman, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania. Ovláda cudzí jazyk.
Kuchár
Žiak sa učí pripravovať a upravovať produkty a pokrmy v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá, chaty a pod.) pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach, pozná suroviny, nápoje, technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom, zostaviť jedálny lístok a poradie pokrmov, spolupracovať pri objednávaní, príjemke, preskúšavaní, skladovaní a konzervácii tovaru, pracovať s polotovarmi, ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke. Vzdelávanie pripravuje absolventov pre uplatnenie sa vo výrobných podnikoch, v obchode, cestovnom ruchu, gastronómii, v prevádzkových službách, osobných službách a v ďalších službách podľa profilácie. Ovláda cudzí jazyk.
Cieľ školy
Poslaním školy je nielen odovzdávanie vedomosti a príprava žiakov na povolanie, ale aj cieľavedomý a systematický rozvoj ich poznávacích schopností, emocionálnej zrelosti, motivácie k sústavnému zdokonaľovaniu sa a schopnosti prevziať zodpovednosť za seba, svoj rozvoj a tvorivosť.
Aktivity školy
Na škole vyvíja veľmi dobrú činnosť Rada školy, ktorá má 11 členov. Zodpovedá za kvalitu a organizáciu celého výchovno-vzdelávacieho procesu. Žiacka školská rada zastupuje záujmy žiakov na našej škole, organizuje žiacke aktivity a vytvára podmienky pre dobrú komunikáciu a spoluprácu medzi učiteľmi a žiakmi.
- +421/054/472 38 30
- skola@sosehs.sk
- Pod Vinbargom 3, Bardejov
- https://sosehs.edupage.org
Deň Otvorených Dverí
- DD.MM.RRRR
- Ulica Číslo, PSČ, Mesto
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.